Total info

Poate aţi avut nevoie să deschideţi o firmă şi v-aţi lovit de o grămadă de bariere administrative. Sau poate nici nu aţi apucat să începeţi, pentru că vă îngrijorează necunoaşterea legislaţiei …

5 lucruri de ştiut dacă vreţi să deschideţi o afacere:

  • Capitalul social minim obligatoriu este de 200 de lei
  • O firmă nu este obligatoriu să aibă angajaţi. În cazul în care doriţi să faceţi angajări, salariul minim obligatoriu pentru un om este de 1200 lei, la care se plătesc impozit pe salarii şi asigurări sociale de 575 lei.
  • Cota de TVA este 24% pentru mărfuri şi servicii, şi 9% pentru produse alimentare şi servicii hoteliere de cazare.
  • Comisioanele bancare sunt în jur de 80 lei pe lună.
  • Chiriile pentru spaţii de birouri variază între 7 euro/mp şi 12 euro/mp.

Cum putem  să vă ajutăm.

  • Noi avem experienţă în toate acestea încă din 1999, experţi în finanţe, inspectori de resurse umane, consultanţi în economie, gestiune şi contabilitate.
  • Noi avem o echipă tânără şi cunoaştem toate mijloacele de comunicare modernă, pentru că preocuparea noastră principală este să vă ajutăm să vă conduceţi afacerea de acolo de unde sunteţi.
  • Avem programe ERP performante care vă permit accesul online în situaţiile financiare şi de gestiune ale afacerii dumneavoastră. Datele sunt foarte bine protejate prin chei de securitate.
  • Suntem experţi în comunicare: ştim să vă sfătuim în legislaţie, contabilitate şi finanţe în română, engleză şi italiană.

Servicii de consultanţă

-              Politici și proceduri de gestionare a resurselor umane/reglementări din domeniul forțelor de muncă (angajări și concedieri, contracte de angajare, plata concediilor de maternitate/paternitate/medicale, structuri de remunerare)

-              Consiliere corporativă (fuziuni, juridic, evaluări, verificare prealabilă, finanțare)

-              Planificarea succesiunii/transferuri de întreprinderi

-              Dezvoltarea întreprinderii (strategie, marketing, etalonare, bugetare)

-              Date esențiale pentru întreprindere (transformarea datelor în scopuri de analiză în afaceri)

-              Tehnologia informației (suport/revizuire a sistemului, securitate, monitorizarea calculatoarelor/rețelelor, selectarea și integrarea sistemelor de gestionare a bazelor de date)

-              Raportare corporativă îmbunătățită (raportare integrată, raportare a sustenabilității, raportare a responsabilității sociale corporative)

-              Planificare fiscală

-              Contabilitate de gestiune (planificare, gestionare a performanței și a riscului)

-              Evidenţă contabilă şi analiză economică, raportare pentru managementul înreprinderii şi pentru terţi.

 

Call Center ANAF de indrumare si asistenta telefonica!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a infiintat un Call-Center. Numar unic de telefon: 031.403.91.60.

Apeland acest serviciu telefonic, contribuabilii pot obtine informatii generale in domeniul fiscal si informatii din domeniul tehnologiei Informatiei (IT). Contribuabilii vor putea selecta tipul de informatii solicitate, indrumare si asistenta fiscala, utilizand tastatura astfel:

― TASTA 1 -Persoane fizice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica

― TASTA 2 -Persoane juridice

― TASTA 3 - Persoane fizice si juridice - Tehnologiei Informatiei (IT).

Agentii Call-center ofera contribuabililor informatii cu caracter general in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale.

Informatiile oferite prin Call-Center se refera la impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In cazul in care in timpul convorbirii telefonice se constata ca problematica fiscala solicitata prezinta un grad ridicat de complexitate si dificultate, agentii Call-center pot indruma contribuabilii catre celelalte modalitati de acordare a asistentei:

― prin email (formular disponibil la www.anaf.ro/arondare)

― la sediul organului fiscal.

Indrumarea si asistenta in domeniul IT este legata de:

― erori tehnice la completarea declaratiilor;

― erori tehnice la depunerea declaratiilor;

― erori la prezentarea certificatului, in vederea autentificarii pe site-ul Agentiei;

― erori la autentificarea in Spatiul Privat Virtual (SPV);

― erori la generarea cererilor si descarcarea mesajelor primite in SPV;

― erori la accesarea oricarei sectiuni a site-ului ANAF.

In situatia in care, in timpul convorbirii telefonice se constata ca problemele tehnice sau erorile nu se pot solutiona telefonic, agentii Call-center vor indruma contribuabilii la adresa: admin.portal@mfinante.ro sau vor indica adresa organului fiscal.

In momentul apelarii numarului unic de telefon 031.403.91.60, contribuabilii sunt rugati sa asculte mesajul de inceput si sa urmeze instructiunile robotului telefonic.

Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local?

In atentia patronilor SRL, PFA!

Ministerul Finantelor Publice explica modalitatea in care persoanele fizice care detin locuinte in care functioneaza o persoana juridica trebuie sa procedeze in privinta impozitului pe cladirile cu destinatie mixta. Explicatiile se refera la declaratiile pe care trebuie sa le depuna, pana la 31 martie, proprietarii de cladiri cu destinatie rezidentiala sau mixta la directiile de taxe si impozite locale ale localitatilor respective.

Explicatia MFP este disponibila la:

http://www.mfinante.gov.ro/acasa.html

"Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri NEREZIDETIALE (fara calitate de locuinta n.r.) sau cladiri cu DESTINATIE MIXTA (locuinte in care functioneaza si sedii de firme, de exemplu -n.r.) au obligatia sa depuna o declaratie, pana la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 - ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP nr.4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat in MO nr.972/29.12.2015.

Ordinul este disponibil la:

http://www.portalcontabilitate.ro/ordinul-mdrap-nr-2069_201

Exemplu: in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016.

Asadar, NU toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!

In ceea ce priveste terenul de sub casa, acesta se impoziteaza in functie de rangul localitatii si zona in care se gaseste imobilul, conform art.465, alin.2, din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal.

Impozitul este cel aferent terenului cu constructie". Potrivit ordinului mentionat, autoritatile locale au obligatia sa emita si sa posteze pe site-urile lor oficiale tipizatul declaratiei privnd ipozitul local pe cladirile cu scop nerezidential sau mixt.

Ce prevede noul Codul Fiscal:

ART. 458 - Calculul impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor

(1) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

(2) Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin Hotarare a Consiliului Local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

ART. 459 - Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform

(2) In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.

(3) Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:

a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;

b) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art.

Resurse utile:

Codul fiscal

https://static.anaf.ro/st…/…/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm

Codul de procedura fiscala

https://static.anaf.ro/…/Cod_Procedura_Fiscala_cu_norme_201

Normele de aplicare ale Codului fiscal, in privinta impozitului local

http://media.hotnews.ro/…/document-2016-01-13-20725227-0-ti

Modelul de declaratie care trebuie depus de catre persoanele care detin cladiri cu destinatie nerezidentiala sau mixta:

http://media.hotnews.ro/…/document-2016-01-13-20725226-0-de

Last 30 Posts