Infiintarea pietei locale a produselor apicole din Jurilovca
Miere de Jurilovca.ro – o platformă ce încurajează colaborarea producătorilor locali din apicultură, plasată sub umbrela unui brand colectiv, asigurat de administrația locală Jurilovca.
Comuna Jurilovca este una din porțile de intrare în Delta Dunării – o destinație din județul Tulcea foarte apreciată de vizitatori pentru obiectivele sale turistice și gastronomia pescărească specifică Deltei.
Puțin cunoscut este, însă, faptul că aici există și o comunitate bine închegată de apicultori, ce însumează aproximativ 10.000 de familii de albine. Apicultura este un domeniu care generează, în Jurilovca, mici afaceri de familie și este o îndeletnicire care se transmite prin generații, fiind o activitate ce creează locuri de muncă de lungă durată.
Cum din ce în ce mai mulți oameni vor să știe de unde provin produsele pe care le consumă și care sunt practicile fermierilor care le produc,pentru a da vizibilitate sectorului apicol local, Comuna Jurilovca a creat site-ul mieredejurilovca.ro – o platformă comună pentru colaborarea producătorilor locali din apicultură, plasată sub umbrela unui brand colectiv, asigurat de administrația locală Jurilovca.
Astfel, pe pagina web sunt publicate periodic informații relevante despre sectorul apicol local și beneficiile mierii, date despre evenimentele organizate pentru promovarea pieței locale și a lanțurilor scurte de aprovizionare, dar și poveștile apicultorilor locali ce ilustrează drumul mierii de la stup până la cămara personală.
„Pentru majoritatea consumatorilor, un produs local face trimitere mai întâi la valorile ce definesc o comunitate și abia în plan secund la o poziționare geografică specifică. Piața locală a produselor apicole din Jurilovca va include produse de calitate verificată ce provin de la apicultorii din comunitatea noastră pe care îi poți cunoaște, cu care poți interacționa și de la care poți afla povestea produsului lor”a declarat Eugen Ion, Primar al Comune Jurilovca.
mieredejurilovca.ro este una dintre componentele proiectului „Înființarea pieței locale a produselor apicole din Jurilovca”, implementat de Comuna Jurilovca în parteneriat cu Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri și Balaban Cătălin PFA, în calitate de producător local. Parteneriatul își propune să identifice cele mai bune variante de creștere atât a vizibilității crescătorilor de albine, cât și a sectorului local de apicultură.
„Consumul de produse locale ajută nu doar familiile care se implică în dezvoltarea micilor afaceri, ci întreaga economie locală, prin menținerea producătorilor români pe piață și încurajarea antreprenoriatului în mediul rural, mai ales în această perioadă extrem de dificilă pentru întreg sectorul economic național” a declarat Elena Coandă, președintele Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii.
Proiectul „Înființarea pieței locale a produselor apicole din Jurilovca” este implementat în cadrul submăsurii 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri îl reprezintă cooperarea dintre actorii din sectorul agro-alimentar pentru a comercializa produsele din lanțurile scurte de aprovizionare, utilizând metode inovatoare pentru atragerea unor noi categorii de consumatori.
Miere de Jurilovca este un exercițiu de solidaritate, pentru că în această inițiativă colaborează 3 entități. Fiecare dintre ele și-a propus câte un obiectiv, iar scopul lor comun este de a sprijini producătorii locali de miere din comunitatea din Jurilovca.
”Avem ca lider în această inițiativă administrația locală, un catalizator în relația dintre producători și consumatori, care garantează pentru brand-ul local și care asigură vizibilitatea inițiativei noastre.
Ideea de bază a venit de la Patronatul Femeilor de Afaceri din IMM-uri, un ONG din Constanța, care sprijină nenumărate inițiative antreprenoriale și, între altele, susține, prin instrumente concrete, antreprenoriatul din mediul rural. Patronatul este unul dintre partenerii activi în cadrul proiectului Miere de Jurilovca și o entitate care se implică în susținerea tuturor celor care au posibilitatea să își dezvolte mici afaceri la nivel local.
Al treilea partener implicat în inițiativa Miere de Jurilovca este Cătălin Balaban, un producător local cu experiență în apicultură. El este cel care asigură reprezentativitatea în cadrul acestui parteneriat. Are și rolul de a coopta apicultorii din comunitatea locală în cadrul acestei platforme și de a iniția și dezvolta dialogul cu toți oamenii aceștia care au posibilitatea să comercializeze produsele, sub eticheta comună Miere de Jurilovca”, povestește Gentilia Zenovei-Balaban.
Eveniment „Trăiește, iubește, mănâncă românește!”
Duminică, 23 februarie 2020 a avut loc un nou eveniment de promovare a pieței locale a produselor apicole din Jurilovca, găzduit în incinta Centrului Cultural al localității Vișina.
Întâlnirea, organizată în prag de Dragobete de Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri a avut ca scop promovarea tradițiilor autentice românești dar și a produselor autohtone, între care Mierea de Jurilovca s-a aflat în prim-plan.
Patreneriatul consolidat dintre Comuna Jurilovca, PNFAIMM și Cătălin Balaban PFA (în calitate de reprezentant al producătorilor locali) și-a propus să contribuie la creșterea competitivității producărilor primari printr-o mai bună integrare a acestora în lanțul agroalimentar prin creșterea valorii adăugate a produselor în regiunea Dobrogei.
La eveniment au participat Ansamblul de dansuri tradiționale al Asociației Comunității Bulgare Sfitilina, Gospodăria tradițională „Suvenir din Dobrogea”, antreprenori și specialiști din domeniul apicol (Gabriela Sin, Cătălin Balaban), solistul Walter Ghicolescu și reprezentanți ai administrației locale.
Mai multe informații privind implementarea proiectului „Înființarea pieței locale a produselor apicole din Jurilovca” puteți afla folosind următoarele date de contact:
0240 563 797 – Eugen Ion, Primar al Comunei Jurilovca (Lider)
0744 502 399 – Elena Coandă, președinte Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM (Partener 1)
0747 607 305 – Cătălin Balaban, producător local (Partener 2 )