Proiect: "Sa vorbim Afacereza"

Cine suntem si ce ne dorim? – Cei care ne cunosc deja ne-au numit prieteni, indrumatori pe drumul catre succes sau calauze in viata.

“Sa vorbim afacereza” – a fost unul din proiectele care a luat nastere din dorinta de a raspunde realist la intrebarea “Ce vrei sa devii, cand vei fi mare?”.

Noi credem ca a fost mai mult decat un proiect si suntem convinsi ca prin intermediul acestui proiect am reusit sa evoluam!

Ne-am propus si am ajutam elevii sa isi descopere abilitatile, sau pasiunile. Sa le cultive si sa le tranforme in profesiile lor.  Iar pentru asta ne-am angajat si i-am sprijinit in tot acest proces.

Noi suntem cei care au indrumat copiii sa ajunga mai departe decat viseaza.
Nimic nu este imposibil! Trebuie doar sa invatam si ulterior sa urmam pasii corecti. Cum ajung sa ocup o functie de conducere? Ce trebuie sa fac pentru a avea profesia la care visez? Cum poate lua nastere o afacere?
Cele mai multe dintre companiile mondiale au pornit de la o dorinta. Cele mai multe presonalitati care si-au pus amprenta asupra lumii intregi au avut un vis.

Acolo unde exista o idee corect exploatata, se nasc o afacere si un om de succes! Acesta este motivul pentru care ne dorim sa indrumam elevii, inca din clasele gimnaziale, catre #afacereza.
Haideti, sa o privim ca pe o materie, din care elevii invata sa devina lideri si antreprenori.

Obiectivele proiectului au fost:

– Identificarea ideilor care v-ar putea creste bugetul, si v-ar face sa castigati bani intr-un mod autentic;

– Obtinerea unui echilibru intre cheltuieli si economii;

– Ancorarea in mentalitatea omului prosper;

– Invatarea obiceiurile financiare bune pentru dumneavoastra;

– Sa analizam si sa concluzionam care este personalitatea dumneavoastra financiara;

– La final se va obtine un sistem clar si organizat prin care va aveti putea gestiona veniturile si va veti obtine libertate financiara.

Reusite:

– Mai multe institutii scolare, din judetul Constanta au imbratisat deja, proiectul nostru.

– Am castigat sustinere mai multor insitutii private, cat si de stat.

– Feedback-ul elevilor a fost unul pozitiv. Dupa intalnirile in care am prezentat pasii catre o reusita financiara, am fost abordati atat de elevi, parinti cat si de cadrele didactice pentru a continua cursurile financiare.

– Elevii au invatat termeni noi, au deprins obiceiuri financiare constructive si au inteles ca doar cu indrumare specializata pot deveni lideri.

Concluzie:

– Daca vreti sa conduceti oamenii este necesar sa stapaniti foarte bine cuvintele si sa aveti o educatie financiara, pe masura asteptarilor.

Motto:

Noi invatam elevii cum sa devina “oameni mari”!

Evenimente - 2018 -

16 Noiembrie 2019

Organizatorii proiectului „Sa Vorbim Afacereza” au avut prima intalnire cu elevii claselor a VII a de la Scoala Gimnaziala ” Ion Ghica” din localitatea Tortoman.

O intalnire emotionanta, interactiva, care a incarcat persoanele participante cu energie pozitiva si satisfactia lucrului bine facut.

S-a discutat despre conceptul de afacere si om de afaceri, elevii au dat exemple de antreprenori, romani si internationali, cunoscuți de ei, iar noi am încercat sa le povestim cate ceva despre succesul acestora.

 

21 Noiembrie 2019

La prima întâlnire de la Școala Gimnaziala Nr.1 Siliştea, i-am cunoscut pe elevii din ciclul gimnazial, care ne-au impresionat cu spontaneitatea, comunicativitatea si gradul ridicat de cunoștiinte!
Am discutat despre mediul de afaceri românesc, despre mari sportivi care au devenit oameni de afaceri, dar si despre antreprenori locali care au pus bazele unor afaceri de succes, mai mici sau mai mari, din zona localității Siliştea.
Ce dorim sa le transmitem acestor copii cu ochi strălucitori si curioși este ca succesul nu se adresează doar acelor persoane (putine pe fata pământului) inzestrate cu talente sau capacitați deosebite, ci poate fi la îndemâna tuturor, prin determinare, munca si seriozitate.
Ca pot sa viseze si sa îndrăznească; succesul se atinge cu pași mici si constanta in acțiuni.
Mulțumim organizatorului #PNFAIMM si sponsorilor: Assivalue SRL si Sigeco Tecnis SRL.

5 Decembrie 2019

#SavorbimAfacereză a fost si la Școala Gimnaziala Nicolae Iorga din Moșneni, comuna 23 August. I-am întâlnit pe extraordinarii elevi ai claselor a VII-a si a VIII-a cu care am petrecut momente unice, de mare intensitate. Ne-a uluit interesul lor pentru mediul de afaceri si “afaceriști” (termen ales de ei pentru antreprenori ), la fel si cantitatea de informații pe care o dețin in acest domeniu. Am primit exemple de business-uri românești (Dedeman, Farmacia Catena, E-mag) si multe idei despre ce vor sa facă in viitor.
Va mulțumim, dragi copii minunați ca ne dați curajul sa mergem mai departe, ca ne demonstrați in fiecare zi ca si la noi se poate! Viitorul este in voi, iar noi dorim sa va însoțim in crearea propriei voastre povesti se succes !
Mulțumim doamnei directoare Magdalena Iacob, un om minunat si deschis, si doamnelor profesoare care ii formează nu doar pentru școala, dar si pe tru viața !
Iar noi….ne simțim revigorate si deplin recompensate de privirile si glasurile acestor copii.

- 2019 -

31 Ianuarie 2019

Cea de-a doua întâlnire cu elevii școlilor din Tortoman si Siliştea – Incă o confirmare ca tot ceea ce facem este minunat si folositor!
Am dezbătut împreuna subiecte legate de economie si mediul antreprenorial, am facut brainstorming, am râs, ne-am distrat!
Tema de ieri a fost legată de resursele necesare pentru a deschide o afacere. Am folosit doua exemple date de copii; tot ce este scris pe tabla a fost indicat de ei, noi doar am transcris cu umilința.
Insa revelația zielei a fost faptul ca unii dintre ei știu deja ce vor sa facă “cand vor fi mari”, știu ce drum sa aleagă:
♦️un băiat dorește sa devină sudor
♦️alti doi băieți (unul din Tortoman, iar celălat din Siliştea) vor sa isi deschidă un service auto
♦️Maria vrea sa fie psiholog
♦️ avem si o viitoare doamna notar
♦️iar un alt elev si-ar dori sa aibă un atelier de tunning (sincer, ne-a cam prins nepregătiți la acest capitol )
Am discutat despre toate aceste idei si le-am
promis ca pana la sfârșitul minunatului drum pe care il parcurgem împreuna, ii vom ajuta sa obțină cât mai multe elemente care sa le faciliteze atingerea obiectivului !
 

7 Martie 2019

Cea de-a doua intalnire cu elevii scolii din localitatea Mosneni – S-a confirmat inca o data ca tot ceea ce facem este minunat, pentru copii si pentru noi!
Am dezbatut subiecte legate de resursele economice necesare pentru implementarea unei afaceri, am ras si ne-am distrat pe cinste! Noi doar am ghidat conversatia, iar ideile au venit din partea copiilor. Am introdus de asemenea o noua tema, extrem de importanta dupa parerea noastra, in cadrul procesului de formare a viitorilor adulti, si anume comunicarea, impreuna cu Dana Sterghiuli.
Copiii au experimentat bazele unei comunicari transparente si sanatoase, despre modul in care trebuie abordata o discutie, cat de mult transmite limbajul corpului, mimica si gestica.
Insa revelatia zilei a fost faptul ca unii dintre ei stiu deja ce vor sa faca “cand vor fi mari”, stiu ce drum vor alege:
● Adi vrea sa devina avocat
● doua fete vor sa fie coafeze
● Tiberiu ar vrea sa practice meseria de inginer
● Florin va avea un service auto
● iar Andrei si-ar dori sa-si poata deschida propriul mall caruia i-a ales si numele “Andrei Mall”
Am discutat despre toate aceste idei si le-am promis ca pana la sfarsitul minunatului drum pe care il parcurgem impreuna, ii vom ajuta sa obtina cat mai multe elemente care sa le faciliteze atingerea obiectivelor!
Abia asteptam urmatoarea intalnire, pentru a experimenta si cateva aspecte practice !
Mii de multumiri :
• conducerii scolii, in special doamnei directoare Magda Iacob, pentru implicarea totala si disponibilitatea acordata
• Dana Sterghiuli, un om minunat si un profesionist desavarsit, care a venit cu ideea de a introduce notiunile de comunicare atat de necesare in randul tinerilor si care sper sa ne insoteasca pe termen cat mai lung
• PNFAIMM, organizatorul proiectului #Savorbimafacereza
• Managerilor de proiect: Georgeta Lupescu si Mirela Morosanu
• Silvia Iarca, voluntar in cadrul proiectului
• Dar mai ales, minunatilor copii care ne dau de fiecare data confirmarea ca avem in fata o generatie de viitori tineri plini de resurse si care, doar cu un suport minim din partea unor oameni carora le pasa, vor ajunge sa faca lucruri marete !
57362575_2373590096208368_40075802968064000_n

20 Aprilie 2019

O noua întâlnire cu elevii de la Moșneni, noi emoții si confirmări ale faptului ca avem generații de copii minunați, curioși si talentați. Tema întâlnirii a fost:
cum sa creezi si sa prezinți un Plan de afaceri!
Au fost cu toții entuziasmați sa își creeze propriul plan de afaceri după modelul oferit de noi. Mai mult decât atât, au fost incantați sa își deseneze propriul logo .
Abia așteptam evaluarea planurilor si desemnarea câștigătorilor .

11 Iunie 2019

Ultima zi de școala la Moșneni si ultima întâlnire cu copiii care fac parte din proiectul nostru! Despărțirea de cei care au terminat clasa a 8a ne-a emoționat tare mult.
Am încheiat anul cu jocuri (niște jocuri antrenante si extrem de utile pentru toate vârstele prezentate cu măiestrie de colega noastră #MioaraZainea), #DanaSterghiuli ne-încântat cu câteva trucuri din arta comunicării, iar #MirelaMorosanu a facut, împreuna cu elevii, o scurta trecere in revista a primului an de activitate #SavorbimAfacereza la școala de la Moșneni si a ales cele mai bune planuri de afaceri prezentate de copii. Ne așteptam la mai multe planuri de afaceri, dar anul viitor suntem siguri ca ne vom îmbunătăți !
Va mulțumim, copii minunați, pentru toată bucuria pe care ne-o dați! Din ochii voștri luminosi ne luam forța si energia de a continua #SavorbimAfacereza, de a fi tot mai buni si mai sensibili la nevoile voastre!
75233716_2526908664209843_6981773560771510272_n

7 Noiembrie 2019

Ne jucam și învățam Sa vorbim Afacereza, alături de elevii de la Școala Gimnaziala Nicolae Iorga din comuna Moșneni – prima intalnire din anul scolar 2019 – 2020. Impreuna cu 87 de copii minunati am vorbit despre oameni de afaceri si businessuri, am depanat povestea de succes a unei afaceri românești și am exersat salutul și prezentarea intr-o întâlnire.Felicitări elevilor dim clasele V-VIII pentru jocul de echipa! Felicitări conducerii școlii pentru felul in care susține proiectele de antreprenoriat și comunicare!

- 2020 -

31 Ianuarie 2020

 
Elevii claselor 5-8 din localitatea Mosneni ne-au impartasit din planurile lor de viitor, iar noi i-am invatat cat de importante sunt cuvintele, intr-o conversatie si totodata cat de important este timpul, in tot ceea ce facem. Nu in ultimul rand, copiii au inteles ca atunci cand exista implicare, exista si recompense.
Multumim pentru implicare: Mirella Morosanu, Dana Sterghiuli, Daniela Achim, Larisa Hogea dar si conducerii Scolii Gimnaziale din localitatea Mosneni.
Promitem sa revenim curand cu alte provocari si premii!
Pana atunci, va asteptam pe toti, pe pagina noastra de Facebook, 

5 Martie 2020

Asa cum stiti deja, ieri i-am vizitat pe elevii scolii din localitatea Mosneni, din judetul Constanta.
Evenimentul a fost, evident, un real succes! Entuziasmul copiilor ne-a motivat sa revenim chiar mai repede decat ne-am propus
Mirela Morosanu le-a explicat elevilor din ciclul gimnazial despre importanta stabilirii nevoilor elementare (Piramida lui Maslow) dar si despre motivatie.
Dana Steghiuli le-a reamintit elevilor despre cat de important este sa obtina o informatie corecta, dar si despre puterea cuvintelor.
Nu doar ca au inteles cat de important este sa #vorbeascaafacereza pentru a deveni „oameni mari” dar, elevii Scolii Gimnaziale din Mosneni au solicitat informatii suplimentare despre subiectele dezbatute cat si despre temele pe care le vom aborda, in urmatoarele evenimente.
Cei mai activi dintre ei au fost recompensati, iar cei putin curajosi dintre elevi au fost incurajati, sa devina competitivi pentru a castiga, in cadrul urmatoarelor evenimente.
In urmatoarele postari va vom distribui si imagini video, din timpul evenimentului.
Multumim pentru implicare : PNFAIMM, Mirelei Morosanu, Danei Sterghiuli, Larisei Hogea dar si conducerii Scolii Gimnaziale din localitatea Mosneni.

7 Martie 2020

Eveniment de TOP al Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, cu ocazia Zilei Femeii, in care ne-am actualizat in domeniul antreprenoriatului social, am socializat, am făcut networking, am primit flori și, mai ales, am avut ocazia sa prezentam încă o data proiectul nostru de suflet #Savorbimafacereza.
Mulțumim Elena Coanda pentru organizarea excelenta și susținerea necondiționată, mulțumim echipei #Savorbimafacereza:
Dana Sterghiuli
Larisa Hogea
Daniela Achim
Monica Antonaru
Mirella Morosanu