Cum se poate înregistra fiscal un cetățean strain în România?

 

Înregistrarea fiscală în România reprezintă o cerință esențială pentru persoanele fizice care datorează taxe în România, indiferent dacă este vorba despre un cetățean român sau străin. Conform Codului de procedură fiscală, înregistrarea fiscală în România se realizează în baza unui număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, reprezentând un cod numeric care atestă faptul că persoana fizică a fost luată în evidența organului fiscal din România și că își poate declara obligațiile fiscale în România.

Astfel, un cetăţean  străin poate obţine un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România, care are drept scop posibilitatea plăţii taxelor în România, chiar nefiind rezident.

In ce constă numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România?

Orice cetăţean  străin ce  doreşte să îşi declare obligaţiile fiscale în România trebuie să obţină un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România.  Astfel , prin numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România cetăţenii straini vor fi identificaţi de ANAF în scopuri fiscale şi îşi vor putea plăti taxele în România.

De ce un cetăţean  sau străin are nevoie de un număr de înregistrare fiscală (NIF) în România?

Numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România atestă faptul că cetăţeanul  străin a fost luat în evidenţa organului fiscal din România. De asemenea, nu de puţine ori un cetăţean străin ar putea decide asupra cumpărării unui apartament în România, cumpărării unei maşini în România, desfăşurării de activităţi de trading în România sau asupra oricăror alte activităţi care necesită declararea obligaţiilor fiscale în România. Aceste operaţiuni pot fi făcute de către un cetăţean străin doar dacă a obţinut în prealabil numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, astfel încât taxele să poată fi achitate în România. În cazul în care cetăţeanul  străin nu a obţinut numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România şi, implicit, nu şi-a declarat obligaţiile fiscale în România deşi era obligat să o facă, va putea suporta consecinţe neplăcute, cum ar fi plata unor amenzi.

Care este procedura de înregistrare fiscală a unui cetăţean  străin în România?

 

Pentru ca cetăţeanul  străin să poată obţine numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România, este necesar să depună la organul fiscal din România Declaraţia 030 privind înregistrarea fiscală în România, actul de identitate al cetăţeanului străin, Declaraţia olografă prin care acesta să precizeze motivul pentru care doreşte înregistrarea fiscală în România şi actul de identitate al persoanei împuternicite dupa caz. După depunerea acestor documente, numărul de înregistrare fiscală (NIF) în România va fi obţinut în termen de 30 de zile.